Kuin­ka Häi­vyt­tää To­tuus Jul­ki­suu­des­ta

Ker­to­mus, jon­ka the New York Ti­mes on jät­tä­nyt jul­kai­se­mat­ta.

  • By Lucy Komisar, New York
    Lucy Komisar
    Lucy Komisar

Neljä Mallia Totuuden Piilottamiseen
Nel­jä Mal­lia To­tuu­den Pii­lot­ta­mi­seen

New York Ti­mes on hu­kan­nut tä­män ju­tun.

Yh­dys­val­tain po­lii­ti­kot ja me­dia-asi­an­tun­ti­jat edis­tä­vät täs­mäis­ku­ja Ve­nä­jän oli­gark­ke­ja vas­taan, jot­ka “kät­ke­vät ra­han­sa offs­ho­re ti­leil­le”. 11. maa­lis­kuu­ta il­mes­ty­nees­sä Ti­mes-leh­den ar­tik­ke­lis­sa Con­cord Ma­na­ge­men­tin toi­mi­tus­joh­ta­ja Mic­ha­el Mat­lin nos­tet­tiin yh­dek­si “Ve­nä­jän tu­ki­jak­si”. Mut­ta leh­ti ei sit­ten huo­man­nut­kaan tois­ta va­ka­vaa kor­rup­ti­ota, jo­hon Mat­lin oli se­kaan­tu­nut. Eh­kä se joh­tuu sii­tä, et­tä sii­nä Mat­lin hui­ja­si Ve­nä­jää, ja myös sii­tä, et­tä Mat­li­nin ta­ri­na pal­jas­taa Wil­li­am Brow­de­rin / Ser­gei Mag­nits­kin Ve­nä­jää vas­taan te­ke­män hui­jauk­sen.

Lännen firmat tukevat Venäjän oligarkkeja kaikessa hiljaisuudessa
Län­nen fir­mat tu­ke­vat Ve­nä­jän oli­gark­ke­ja kai­kes­sa hil­jai­suu­des­sa. Läh­de: https://www.nytimes.com/

Ti­mes-leh­ti kir­joit­ti:

– “jouk­ko va­rak­kai­ta ve­nä­läi­siä on käyt­tä­nyt vuo­sia Con­cord Ma­na­ge­ment LLC:tä, New Yor­kin Tar­ry­town’is­sa toi­mi­vaa ta­lous­neu­von­tayh­ti­ötä, si­joit­taak­seen sa­laa ra­haa suu­riin yh­dys­val­ta­lai­siin hed­ge-ra­has­toi­hin ja pää­oma­si­joi­tu­syh­ti­öi­hin.”

– Leh­ti li­sä­si: “Wall St­ree­tin pank­kii­rit ja hed­ge-ra­has­ton­hoi­ta­jat, jot­ka ovat ol­leet vuo­ro­vai­ku­tuk­ses­sa Con­cor­din ja sen pe­rus­ta­jan Mic­ha­el Mat­li­nin kans­sa, sa­noi­vat sen alai­suu­des­sa ole­van 4 – 8 mil­jar­dia dol­la­ria.”

The Ti­mes ei mai­nin­nut, et­tä en­nen kuin Mat­lin pe­rus­ti Con­cor­din vuon­na 1999, hän työs­ken­te­li Ja­cob Mer­ki­nin joh­ta­mal­le Gab­riel Ca­pi­ta­lil­le, jo­ka tun­ne­tus­ti si­joit­ti asi­ak­kai­den­sa va­rat Ber­nard Ma­dof­fin kor­rup­toi­tu­nee­seen Pon­zi-hui­jauk­seen. Myös Mat­lin’in Con­cord si­joit­ti yh­des­sä Ma­dof­fin kans­sa. 1

Ti­mes jät­ti myös ker­to­mat­ta, et­tä Mat­lin oli edus­ta­nut Gab­riel Ca­pi­ta­lia ka­val­lus­hui­jauk­ses­sa, jos­sa ame­rik­ka­lai­set “oli­gar­kit” Ken­neth Dart ja Wil­li­am Brow­der va­ras­ti­vat va­ro­ja ve­nä­läi­ses­tä Ti­taa­niyh­ti­ös­tä Avis­mas­ta. Be­ny Stein­metz, jo­ka Ed­mond Saf­ran kans­sa toi­mit­ti Her­mi­ta­ge-ra­has­ton vuon­na 1996 pe­rus­ta­neen 50 mil­joo­nan dol­la­rin ra­has­ton, jon­ka joh­toon Brow­der ni­met­tiin, omis­ti 16 pro­sent­tia Gab­rie­lis­ta. 2 Brow­der os­ti myö­hem­min Ere­mi­taa­sin ra­hoit­ta­jat.

Vasemmalla: William Browder todistajanlausunnossa Yhdysvaltain liittovaltion tuomioistuimessa New Yorkin eteläisessä piirissä vuonna 2015. Keskellä: Michael Matlin’in Concord company ei julkaise Matlinin kuvaa; Timesin valokuvaaja pystyi tallentamaan vain toimistorakennuksen ulkopuolen, jossa Concord pitää toimistoa Tarrytownissa, New Yorkissa, ja toimiston ulko-oven. Oikealla: Mihail Hodorkovski.
– Va­sem­mal­la: Wil­li­am Brow­der to­dis­ta­jan­lau­sun­nos­sa Yh­dys­val­tain liit­to­val­ti­on tuo­mi­ois­tui­mes­sa New Yor­kin ete­läi­ses­sä pii­ris­sä vuon­na 2015.
– Kes­kel­lä: Mic­ha­el Mat­lin’in Con­cord com­pa­ny ei jul­kai­se Mat­li­nin ku­vaa; Ti­me­sin va­lo­ku­vaa­ja pys­tyi tal­len­ta­maan vain toi­mis­to­ra­ken­nuk­sen ul­ko­puo­len, jos­sa Con­cord pi­tää toi­mis­toa Tar­ry­tow­nis­sa, New Yor­kis­sa, ja toi­mis­ton ul­ko-oven.
– Oi­ke­al­la: Mi­hail Ho­dor­kovs­ki.

Avis­maa edus­ta­nut asi­ana­ja­ja Bru­ce Marks ker­toi ole­van­sa “Ja­mie Fi­res­to­nen ys­tä­vä.” [Fi­res­to­ne joh­ti Fi­res­to­ne Dun­ca­nia, mos­ko­va­lais­ta ti­li­toi­mis­toa, jo­ka hoi­ti Brow­de­rin Her­mi­ta­ge-ra­has­toa.] “Olin Uk­rai­nas­sa, py­säh­dyin Lon­toos­sa. Joim­me drin­kit. Hän sa­noo työs­ken­te­le­vän­sä Brow­de­rin kans­sa neu­vo­en Val­ti­ova­rain­mi­nis­te­ri­ön lain­sää­dän­tö­neu­vok­sia uu­sien pa­kot­tei­den aset­ta­mi­ses­sa.”

Brow­der oli 2000-lu­vun puo­li­vä­liin as­ti Ve­nä­jän pre­si­dent­ti Pu­ti­nin yl­väs fa­ni ja ju­lis­ti ylis­tys­tään huh­ti­kuus­sa 2005 mah­dol­li­sil­le si­joit­ta­jil­le an­ta­mas­saan Po­wer­Poin­tis­sa. Hän myön­si asi­an vuon­na 2015 Yh­dys­val­tain liit­to­val­ti­on oi­keu­des­sa an­ta­mas­saan lau­sun­nos­sa. Kym­me­nen vuot­ta en­nen kuin Brow­der an­sait­si ra­han­sa hyök­kää­mäl­lä Ve­nä­jää vas­taan, näin hän puo­lus­ti Ve­nä­jää myyn­ti­pu­hees­sa hed­ge-ra­has­ton­sa si­joitta­jil­le:

Venäjä hedge-rahaston silmin.
Ve­nä­jä hed­ge-ra­has­ton sil­min.

Brow­der me­net­täi­si vii­su­min­sa mar­ras­kuus­sa 2005 kiel­täy­dyt­ty­ään usei­den vuo­sien ajan mak­sa­mas­ta 40 mil­joo­nan dol­la­rin ve­nä­läis­ve­ro­ja osa­ke-voi­tois­taan ja yri­tet­ty­ään saa­da hal­li­tus­paik­kaa ve­nä­läi­ses­tä Ener­gi­akon­ser­nis­ta Gazp­ro­mis­ta lait­to­mas­ti han­ki­tuil­la osak­keil­la naa­mi­oi­tu­mal­la Ve­nä­jän kan­sa­lai­sek­si. 3

Nyt Brow­der on vaa­ti­nut Yh­dys­val­to­ja sank­ti­oi­maan ve­nä­läi­sil­le työs­ken­te­le­viä län­si­mai­sia “edis­tä­jiä”. On syy­tä huo­ma­ta, et­tä vaik­ka Mat­li­nia vas­taan hyö­kä­tään ve­nä­läi­sen oli­gar­kin pal­ve­luk­ses­sa työs­ken­te­lys­tä, jo­ka ei tois­tai­sek­si ole lai­ton­ta Yh­dys­val­lois­sa, Mat­lin osal­lis­tui erit­täin vil­pil­li­seen jär­jes­tel­mään yh­des­sä Brow­de­rin ja mil­jar­döö­ri Ken­neth Dart’in, Dart Cup for­tu­ne’n, kans­sa, jot­ka oli­vat Pää­si­joit­ta­jia Avis­mas­sa, ve­nä­läi­ses­sä ti­taa­niyh­ti­ös­sä. Pien­si­joit­ta­jia oli­vat muun mu­as­sa ne­wyor­ki­lai­nen si­joi­tu­syh­tiö An­der­son Group ja Gab­riel Ca­pi­tal. Tä­män pi­täi­si ol­la lai­ton­ta Yh­dys­val­tain Fo­reign Cor­rupt Prac­ti­ces Act-lain no­jal­la. 4 Mut­ta il­mei­ses­ti Brow­der on suo­jel­tu hen­ki­lö, jon­ka kor­rup­tio ei ole kos­kaan ol­lut oi­keus­mi­nis­te­ri­ön tut­kit­ta­va­na.

Si­joit­ta­jat os­ti­vat yh­ti­ön ve­nä­läi­sel­tä oli­gark­ki Mi­hail Ho­dor­kovs­kil­ta, jo­ka pyö­rit­ti siir­to­hin­noit­te­lu­jär­jes­tel­mää, jon­ka kaut­ta vä­hem­mis­töo­sak­kai­ta pe­tet­tiin ja Ve­nä­jän ve­ro­vi­ra­no­mai­sia hui­jat­tiin, kun voi­tot vie­tiin Man­saa­ren pöy­tä­laa­tik­koyh­ti­ön kaut­ta ul­ko­mail­le. Avis­ma’n ti­taa­ni­tuot­tei­ta myy­tiin te­kais­tuin al­hai­sin hin­noin pöy­tä­laa­tik­koyh­ti­öl­le, min­kä jäl­keen ne myy­tiin edel­leen mark­ki­na­hin­noin oi­keil­le os­ta­jil­le.

Kun Pe­ter Bond, jo­ka joh­ti pei­teyh­ti­ötä TMC, the Me­tals Com­pa­ny, ei vä­lit­tä­nyt edel­leen kaik­kia ka­val­let­tu­ja kä­teis­va­ro­ja, dart-Brow­der -ryh­män uu­det si­joit­ta­jat haas­toi­vat hä­net oi­keu­teen Man-saa­rel­la. Ja kun ti­taa­nia tuo­tan­nos­saan käyt­tä­nyt ve­nä­läi­nen VSM­PO os­ti myö­hem­min Avis­man, se löy­si oi­keu­den pöy­tä­kir­jat, joi­den mu­kaan si­joit­ta­jat ei­vät oli­si os­ta­neet Avis­maa il­man sen mah­dol­lis­ta­maa siir­to­hin­noit­te­lu­hui­jaus­ta.

Yk­si oi­keu­den asi­akir­jois­ta pal­jas­ti ta­paa­mi­sen, jos­sa Dart’n edus­ta­ja Mic­ha­el Hay­wood, Brow­der, Frank Ba­ker An­der­so­nil­le ja Mat­lin Gab­rie­lil­le ovat kes­kus­te­le­mas­sa Cre­di­tans­talt Ban­kin Lo­pa­tins­kyn vel­jes­ten kans­sa sii­tä, mi­ten saa­da ka­val­le­tut ra­hat Pe­ter Bon­dil­ta, Man­saa­ren kas­sa­mie­hel­tä.

Neuvottelijat Man saarella.
Neuvottelijat Man saarella.

Ba­ker
… te he­ti alus­sa tun­nis­tit­te sen val­ta­van skim­mau­so­pe­raa­ti­on. Ih­me­tys­tä he­rät­ti muun mu­as­sa AVIS­MA’N kan­nat­ta­vuus ala­sa­jos­ta huo­li­mat­ta.

Brow­der
jos kat­soo E&Y:n [ti­li­toi­mis­to Er­nest & Young] ra­port­tia, et­tä noin puo­let tuo­tois­ta tu­lee sii­tä, et­tä raa­ka-ai­neis­ta mak­se­taan lii­kaa.

Gen­na­dy Lo­pa­tink­sy
ei, ei, et­tä ei ole oi­kein se on noin 10 – 15 pro­sent­tia voi­tois­ta. Yk­si lii­ke­toi­mi, jon­ka Me­na­tep [Ho­dor­kovs­ki] te­ki. [Lo­pa­tins­kin vel­jek­set työs­ken­te­li­vät Mos­ko­vas­sa Cre­di­tans­talt-pan­kis­sa, jo­ka oli jär­jes­tä­nyt AVIS­MA-in­ves­toin­nin.]

Ker­ro meil­le TMC:stä, Yu­ri.

… os­tim­me yh­ti­ön, loim­me offs­ho­re ke­rä­tä pal­jon ra­haa se on sel­vää To­min asi­akir­jo­ja ja so­pi­ma­ton hin­noit­te­lu-jär­jes­te­ly kuin kort­ti­hui­jaus­lai­te. Val­ta­va osa AVIS­MAN tuo­tois­ta pää­tyi TMC:lle. Luo­tam­me joh­ta­jan hy­vään tah­toon sa­noa, et­tä nos­ta­kaa oi­kea kä­ten­ne niin lä­he­tän teil­le pa­ke­tin ra­haa.

Tie­dok­se­si, et­tä tut­kim­me E & Y:n ra­por­tin. Muis­ta, et­tä sa­noin ai­em­min, et­tä Cre­di­tans­talt oli val­tuut­ta­nut E & Y:n, kos­ka kat­kai­su­ky­sy­myk­set oli­vat hy­vin mo­ni­mut­kai­sia. He ovat laa­ti­neet ra­por­tin, si­tä on vai­kea seu­ra­ta. Se ei ole ti­lin­tar­kas­tus ei­kä var­mas­ti­kaan kus­tan­nus­las­ken­taa kos­ke­va asi­akir­ja, mut­ta se on erit­täin hy­vä leik­kaus­ten suh­teen.

[Kat­kai­sut viit­taa­vat ti­lan­tei­siin, jois­sa ka­val­le­tut ra­hat lak­ka­si­vat Me­na­tep / Ho­dor­kovs­ki ja al­koi­vat men­nä Dart / Brow­der.]

Ba­ker
E & Y sa­noo kar­ke­as­ti, et­tä 7 mil­joo­nan dol­la­rin li­sä­mak­sut me­ni­vät Me­na­te­pil­le [Ho­dor­kovs­kil­le], ja se on iso lu­ku täs­sä kau­pas­sa.

Yu­ri Lo­pa­tins­ky

mei­dän on pää­tet­tä­vä, mi­tä teem­me ra­hoil­la — VSM­PO / AVIS­MA vai me?

10 – 11 mil­joo­naa dol­la­ria?

Yu­ri Lo­pa­tins­ky
mi­tä iki­nä siel­lä on­kaan.

Brow­der
se me­nee suh­tees­sa si­joit­ta­jiin. [Ra­hat kuu­lu­vat Avis­mal­le, mut­ta Brow­der ha­lu­aa va­ras­taa ne.]

Yu­ri Lo­pa­tins­ky
kos­ka ko­ko vuo­den voi­tot jää­dy­te­tään Me­na­te­pis­sa. Ky­sy­mys kuu­luu, an­nam­me­ko kaik­ki ra­hat ulos kai­kil­le si­joit­ta­jil­le suh­tees­sa, lai­naa­vat­ko si­joit­ta­jat ra­hat ta­kai­sin yh­ti­öl­le vai vain an­ta­vat­ko ne ta­kai­sin?

Brow­der
mie­les­tä­ni Loo­gi­nen ta­pa teh­dä tä­mä on, et­tä otim­me ris­kin, et­tä saam­me ra­hat ta­kai­sin, ja jos he ha­lu­avat li­sää ra­haa, he voi­vat jo­ko pu­hua uu­des­ta osa­ke­an­nis­ta ja voim­me os­taa uu­sia osak­kei­ta tai …

Bruce Marks (right with Donald Trump) had a very smart idea
Bruce Marks (right with Donald Trump) had a very smart idea

Bond ei kui­ten­kaan suos­tu­nut läh­te­mään mu­kaan, jo­ten si­joit­ta­jat me­ni­vät oi­keu­teen Man­saa­rel­le. Bond kuit­ta­si mak­sa­mal­la heil­le noin 8 mil­joo­naa dol­la­ria. Myö­hem­min, kun VSM­PO os­ti Avis­man, sen phi­la­delp­hi­alai­nen asi­ana­ja­ja Bru­ce Marks löy­si oi­keu­den asi­akir­jat ja nos­ti Ri­co -kan­teen 5 New Jer­seys­sä dart, Brow­der et al. 6 Ja he aset­tui­vat hel­mi­kuus­sa 2000. To­dis­tu­sai­neis­to kä­vi il­mi oi­keu­den asi­akir­jois­ta. Kir­joi­tin täs­tä 100re­por­ter­sil­le vuon­na 2014. http://johnhelmer.org/hey-rico-hey-micky-hey-vova-whaddya-say/.

Pa­kot­tei­ta koh­dis­tet­tiin Vla­di­mir Pu­ti­nia lä­hel­lä ole­via pank­kii­re­ja, lii­ke­mie­hiä ja vir­ka­mie­hiä vas­taan hä­nen pai­nos­ta­mi­sek­seen Kri­min nie­mi­maal­la, jon­ka vä­es­tös­tä 60% on et­ni­siä ve­nä­läi­siä ja 24% et­ni­siä uk­rai­na­lai­sia, jo­ka vuo­den 2014 vä­ki­val­tai­sen Ki­ovan hal­li­tuk­sen ku­kis­ta­mi­sen jäl­keen ää­nes­ti ole­van­sa osa Ve­nä­jää. Yh­dys­val­lat kiis­tää ää­nes­tyk­sen pä­te­vyy­den.

Nos­tin sil­loin esil­le sen to­si­asi­an, et­tä län­si­mai­set “mah­dol­lis­ta­jat” käyt­tä­vät offs­ho­re-jär­jes­tel­mää aut­taak­seen pa­kot­tei­den koh­tei­ta pii­lot­ta­maan va­ral­li­suu­ten­sa.

Jo­ten, kun nyt he­rää ky­sy­myk­siä Mic­ha­el Mat­li­nin työs­tä ve­nä­läis­ten oli­gark­kien hy­väk­si, jot­ka pii­lot­ta­vat voit­ton­sa ul­ko­mail­le, on ai­heel­lis­ta huo­ma­ta hä­nen roo­lin­sa ne­wyor­ki­lai­sen si­joi­tu­syh­ti­ön edus­ta­ja­na hui­jauk­ses­sa, jol­la hui­ja­taan Ve­nä­jää ja vä­hem­mis­tö­si­joit­ta­jia, mu­kaan lu­kien ul­ko­maa­lai­set si­joit­ta­jat, ka­val­ta­mal­la ra­haa Man­saa­ren offs­ho­re yh­ti­öl­lä, Bri­tan­ni­an kruu­nuun riip­pu­vuus­suh­tees­sa ole­van pei­teyh­ti­ön kaut­ta. Pu­hu­mat­ta­kaan Wil­li­am Brow­de­rin “mah­dol­lis­ta­vas­ta” roo­lis­ta ka­val­luk­ses­sa.

Odo­tan The Ti­me­sin tai min­kä ta­han­sa muun yh­dys­val­ta­lais­me­di­an jat­ko­toi­mia ju­tus­ta. Tai kom­ment­tia Mic­ha­el Mat­li­nil­ta!

Lucy Komisar
Lu­cy Ko­mi­sar on pal­kit­tu yh­dys­val­ta­lai­nen toi­mit­ta­ja, jo­ka tut­kii ta­lous-ja yri­tys­kor­rup­ti­ota New Yor­kis­sa si­jait­se­vas­sa The Ko­mi­sar Scoop-si­vus­tos­saan. Hän on USA: n joh­ta­va asi­an­tun­ti­ja Brow­de­rin ju­tus­sa ja hä­nen Mos­ko­van Ve­ro­neu­vo­jan­sa Ser­gei Mag­nits­kin ym­pä­ril­lä se­pit­tä­mäs­sään tai­dok­kaas­sa hui­jauk­ses­sa; seu­rat­kaa Ko­mi­sa­rin joh­to­lan­ko­ja

Bruce Marks (right with Donald Trump) had a very smart idea
Bruce Marks (right with Donald Trump) had a very smart idea.

Se oli kak­si­kym­men­tä­kol­me vuot­ta sit­ten vuon­na 1999, kun Bru­ce Marks (oi­ke­al­la Do­nald Trump) oli erit­täin fik­su idea. Jos olet lii­an pie­ni ja heik­ko, fyy­si­ses­ti tai lail­li­ses­ti, ta­kai­sin ra­haa olet epä­vii­saas­ti us­kot­tu iso ve­nä­läi­nen rois­to, Marks suo­sit­te­li me­nee lä­him­pään liit­to­val­ti­on liit­to­val­ti­on kä­rä­jäoi­keu­teen; ja saa­da tuo­ma­ri siel­lä tuo­mi­ta pa­his jo­tain, jo­ka on ri­kos ki­ris­tys Yh­dys­val­lois­sa, mut­ta sään­nöl­li­nen biz­nes Ve­nä­jäl­lä.

Ja niin, ci­vil claims syn­tyi ulos Yh­dys­val­tain Rac­ke­teer vai­kut­taa ja kor­rup­toi­tu­nut or­ga­ni­sa­ti­ons Act (RI­CO). Mark­sin en­sim­mäi­nen oi­keu­den­käyn­ti oli Vyac­hes­lav Bresh­tin vuon­na 1999 New Jer­seys­sä New Jer­seys­sä nos­ta­ma oi­keus­jut­tu yh­dys­val­ta­lai­sia si­joit­ta­jia vas­taan, jot­ka oli­vat os­ta­neet ve­nä­läi­sen ti­taa­ni­tuot­ta­jan Avis­ma-VSM­PON hui­jau­soh­jel­man. Sen si­jaan et­tä he oli­si­vat men­neet oi­keu­teen ja pal­jas­ta­neet te­kon­sa, he mak­soi­vat sii­tä. Vuot­ta myö­hem­min muis­tan ker­to­nee­ni Ru­sa­lin sil­loi­sel­le toi­mi­tus­joh­ta­jal­le Ale­xan­der Bu­ly­gi­nil­le, et­tä oli huo­no idea ali­ar­vi­oi­da No­vo­kuz­nets­kin alu­mii­ni­su­lat­ta­mon riis­tet­ty­jen omis­ta­jien Zhi­vi­lon vel­jes­ten RI­CO-vaa­tei­ta, joi­ta Marks myös edus­ti, täl­lä ker­taa New Yor­kin ete­läi­ses­sä kau­pun­gi­no­sas­sa.

Bu­ly­gin sa­noi

“John, kun em­me ha­lua kun­ni­oit­taa so­pi­mus­ta, se ei ole on­gel­ma. Näin me teem­me”. Lei­kat­tu vi­de­ol­le, jos­sa Bu­ly­gin te­kee re­pi­vän liik­keen oi­ke­an ja va­sem­man kä­ten­sä etu­sor­mil­la ja peu­ka­loil­la. Rul­laa nau­ha eteen­päin nyt, ja täs­sä on yl­lä­tys.

Yh­tä­kään RI­CO-vaa­ti­mus­ta väi­tet­tyä isoa pa­haa ve­nä­läis­tä vas­taan ei ole kos­kaan kuul­tu yh­dys­val­ta­lai­ses­sa tuo­mi­ois­tui­mes­sa.


  1. https://www.madofftrustee.com/document/dockets/007715-merkindeclarartion09-01182docket337.pdf

  2. https://www.miningsee.eu/bsg-capital-gabriel-resources-owner-steinmetz-wanted-in-romania/

  3. https://browdersrednoticerevisited.wordpress.com/2015/02/18/gazprom-shares/

  4. https://www.justice.gov/criminal-fraud/foreign-corrupt-practices-act

  5. Rac­ke­teer -kor­rup­toi­tu­nei­ta or­ga­ni­saa­ti­oi­ta kos­ke­va la­ki

  6. It was twen­ty-th­ree ye­ars ago in 1999 that Bru­ce Marks (right with Do­nald Trump) had a ve­ry smart idea. If you are too small and we­ak, phy­si­cal­ly or le­gal­ly, to re­co­ver mo­ney you un­wi­se­ly ent­rus­ted to a big Rus­si­an crook, Marks re­com­men­ded going to your ne­arest fe­de­ral US Dist­rict Court; and get the jud­ge the­re to con­vict the bad guy of so­met­hing that’s the cri­me of rac­ke­tee­ring in the US, but re­gu­lar biz­nes in Rus­sia. And so, ci­vil claims we­re born out of the US Rac­ke­teer Inf­lu­en­ced and Cor­rupt Or­ga­ni­za­ti­ons Act (RI­CO). The first tri­al run by Marks was a 1999 law­suit in New Jer­sey by Vyac­hes­lav Bresht against the group of US in­ves­tors who had bought a rip-off sc­he­me for the Rus­si­an ti­ta­nium pro­du­cer, Avis­ma-VSM­PO. Rat­her than go to court and fa­ce disc­lo­su­re of what they had do­ne, they paid up. A ye­ar la­ter, I re­mem­ber tel­ling Ale­xan­der Bu­ly­gin, then CEO of Ru­sal, it was a bad idea to un­de­res­ti­ma­te the RI­CO claims by the Zhi­vi­lo brot­hers, dis­pos­ses­sed ow­ners of the No­vo­kuz­netsk alu­mi­nium smel­ter, al­so rep­re­sen­ted by Marks, this ti­me in the sout­hern dist­rict of New York. Bu­ly­gin said: “John, when we don’t li­ke to ho­nour a cont­ract, it’s no prob­lem. He­re’s what we do”. Cut to vi­deo shot in which Bu­ly­gin ma­kes a te­aring mo­ti­on with the fo­re­fin­gers and thumbs of his right and left hands. Roll the ta­pe for­ward to now, and he­re’s a surp­ri­se. Not a sing­le RI­CO claim against an al­le­ged big bad Rus­si­an has ever been he­ard by a US court and ad­ju­di­ca­ted. Re­ad the sto­ry he­re.



Leave a comment

Design a site like this with WordPress.com
Get started